Днес има изключително много информация, която е на един клик разстояние. Дузина сайтове за обяви, обширна група приятели в социалните мрежи, всичко което ни трябва е на разположение онлайн. Процедурата при покупко-продажба или наемане на имот изглежда лесна и нищо чудно, че често хората се питат "Защо трябва да наемат агент по недвижими имоти?". Често хората си мислят, че могат сами да продадат или да купят апартамента си. Дали е лесно да се сключи сделка чрез редовни маркетингови проучвания и рекламни кампании без намесата на специалист. Разбира се има единични случай на хора, които се справят сами, но други не, а още по-лошо, често неопитните хора стават жертва на измами...
 

В настоящия материал от гледна точка на клиент (такъв какъвто съм и аз) ще ви дам 10 основателни причини, поради които си струва да наемете агент. Списъка ми не е окончателен и изчерпателен, но ви дава наистина добър мотив.


1. Образование и опит

Малцина са тези, които знаят всичко за покупко-продажбата на имоти. Колко от вас са в час с всички онези “подробности” около наемането на имот? И всъщност нужно ли е да знаете всичко? Закони, устройствен план, ценообразуване, конкуренция, строителство, тенденции и т.н. трябва ли да сте професионалист само защото веднъж ви се е наложило да смените дома си? Хенри Форд казва, че трябва да работим с хора, които са по-умни от нас самите. Разбира се важно е да намерите наистина добър специалист. Специалист с опит, знания, човек, които разбира от недвижимите имоти повече от вас.


2. Агенти са Буфери

Има ли човек, които не цени времето си? Или такъв, които да не се отегчава от досадни спам обаждания и безсмислени огледи? Малцина са тези, които търпеливо ще правят оглед след оглед с надеждата “най-сетне да намерят своят нов дом”. Ако сте купувач (или наемател) вашият брокер ще знае кое е идеално за вас. Ако си купувате ново жилище агенетът ще ви защити от акулите и тяхното ухапване. Ако сте продавач вашият консултант ще филтрира всички онези досадни и съсввем безсмислени позвънявания. Той ще намери сериозния купувач, ще му опише офертата и ще свърши важната работа вместо вас.  


3. Познаване на съседите

Брокерите на недвижими имоти знаят всичко за квартала, в които работят. Добрият брокер познава района като пръстите на ръката си. Той отлично знае къде е шума, къде са магазините, училищата, възрастната клюкарка, къде е градинката коя част от квартала е най-доброто място за Вас. Агнетите биха могли веднага да ви дадат информация за демографията, престъпността и условията в квартала. Те са наясно за цените, могат веднага да ви ориентират защо един имот е по-скъп от друг.

4. Цена за ориентиране


Противно на мита, агентите не определят цени за купувачи или продавачи. По-скоро агентът ще ви помогне като ви насочва да направите правилния избор с оглед на вашите изисквания и възможности.


5. Информация за пазара

Агентите на недвижими имоти могат да ви разкрият пазарните условия, които ще определят процеса на продажба или закупуване. Много фактори са определящи, за начина по който ще се процедира. Данни, като идеална стойност на квадратен метър, средната цена т.е. цената на подобни жилища, медианата и средните продажни цени, средният престой на пазара и съотношението на списъка с продадените имоти на дадена цена, наред с други критерии, ще има огромно влияние върху това, което в крайна сметка е важно да се направи.


6. Професионална мрежа

Агенти на недвижими имоти разполагат с мрежа, в която участват други професионалисти. В мрежата фигурират лица предоставящи различни услуги - от брокери до юристи, нотариуси, строители и т.н. Мрежата на брокерите, много от които предоставят услуги, които ще трябва да купят или продадат. Те могат да ви насочат към най-лоялният си колега или специалист.


7. Умения за водене на преговори и пазене на поверителност

Най-добрите брокери на недвижими имоти умеят да преговаря добре. За разлика от традиционните търговци професионалния брокер умее да отсрани емоционалният аспект във всяка сделка. Квалифицирания брокер не се стреми на всяка цена да спечели точно от Вас. Умението да владеят емоциите си е част от длъжностната им характеристика. Добрите агенти не са просто търговци, които да разменят собственоста, т.е. да търгуват по суха оферта. Те са професионалисти, които са обучени да представят всеки уникален случай на клиента. Добрият професионалист знае добрите страни и недостатъците на всеки един имот в списъка си. Той умее да пази интересите на своите клиенти поверителни.


8. Боравене с тонове документацията

В средата на миналия век споразуменията са се органичавали до една страница. Днес съвсем не е така. За правилното изповядване на една сделка са нужни купчинка документи. Много от които трябва да се набавят от специализирани институции, чакане на опашки, досаден контакт с добре познатите ни чиновници. Днес един обичаен договор за покупко-продажба на имот съдържа не по-малко от десетина страници, а една дори и малка грешка в договора може да ви струва скъпо. Един пропуск или неточност може да ви изпрати в съда, една миниатюрна грешка да струва хиляди. И недай си богу, изпаднете в неприятен казус или потенциална зъвможност за измама, брокерът е този, който ще ви насочи към най-добрия специалист за вашия казус.


9. Отговори на въпроси дори след приключване на сделката

Дори и най-безпроблемните сделки, които минават плавно и без усложнения (ох, колко рядко са тези сделки) може да имат проблеми в бъдеще време. Например, данъчните власти, които събират данъчни оценки - обичайно да са със стара информация, данъчното, да е забавило документалното прехвърляне на имота и т.н. един разговор с вашият агент може да ви спести много излишни нерви, тичане и губене на време и средства. Много въпроси могат да изкочат след като сделката е била осъществена, детайли, който са били прескочени от вълнението, кадърният специалист ще бъде готов да ви съдейства. Професионалния брокер няма да ви затвори телефона само защото вече е взел комисионната си.


10. Да развият връзки за бъдещ бизнес (интерес)

Не на последно място в основата на успеха на всеки професионален агент е устойчивост и продължителност в кариерата си. Малцина са професионалистите, който биха оцеляли и биха имали добро име ако често сменят прозвището си. Всъщност това е една подсказка да определите кой брокер е професионалист. Дългогодишния опит на брокерите е достатъчен мотив да мислят “за утре”, оставяики доволни и щастливи клиенти. Всеки брокер е наясно колко са ползите от добре свършената работа и клиентът, който е признателен. Ако познавате добре един специалист трудно ще го смените с друг, освен в случайте, когато ще се местите в друг район, но дори и тогава вие ще разчитате на препоръката. Има брокери (едни от най-успешните), коите редовно се интересуват от вас, поддържайки връзка или като ви изпращат актуална информация за пазарите.

Това не са всички предимства. Работата на Брокера на недвижими имоти включва много повече дейности. 

Източник: http://ceb.bg/blogs/view/10-prichini-da-naemem-broker-na-nedvijim-idb-1310.html